Ja tapahtui niinä päivinä, että Eura, Säkylä ja Köyliö päättivät perua kuntaliitoksen. Harmi sinänsä, liitoksen eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja uusi kunta olisi ollut hyvä ja toimiva alue. Olettaen muutamien "kyläpäällikköiden" pystyvän yhteistyöhön. Toisaalta olen tähänkin lopputulokseen tyytyväinen. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan jatkaminenhan olisi johtanut koko Pyhäjärviseudun valtion holhoukseen melko nopealla aikataululla.

Mitäs nyt sitten tästä eteenpäin? Nykyinen Eura jatkaa Euran ja Kiukaisten yhteenhitsaamista, vaihtelevalla menestyksellä. Köyliö pohtii vaihtoehtojaan, liittyäkö Euraan, Säkylään tai esimerkiksi Huittisiin, eikä sovi unohtaa omaa itsenäistä Köyliötäkään, mikäli talous antaa periksi tälle vaihtoehdolle. Onhan se varmasti köyliöläisten kannalta se henkisesti miellyttävin vaihtoehto. Säkylän vaihtoehdoista on vaikea sanoa, mikä kannattaa. Tosiasiahan on, että paikallisten luuloista huolimatta sen kunnan talous on kuralla. 

Säkylän kertynyt alijäämä, 802€/asukas, yhdistettynä tämän vuoden alijäämäiseen budjettiin tulee luultavasti sysäämään Säkylän valtion holhoukseen jo tämän vuoden jälkeen. Ja sitten Säkylällä ei enää ole vaihtoehtoja, kyllä valtio sanelee säästöt ja kuntaliitokset.

Mutta. Mikäli näin synkkä tulevaisuudenkuva ei toteudu, on Säkylällä vielä vaihtoehtoja. Suunniteltu sote-yhteistyö Eusran ja Köyliön kanssa täyttää PARAS-lain vaatimukset, enää pitäisi pystyä hankkimaan konkreettisia säästöjä/tuloja, joiden avulla paikataan alijäämiä. Kenties ne velkaiset kiinteistöt kannattaisi myydä pois, etteivät ne enää kasvata alijäämää ja velkataakkaa? Vai pitäisikö koittaa saada uusi liitoskumppani? Mutta kuka haluaa liitosta noin persaukisen kunnan kanssa?

No. Koitetaan me täällä Paneliassa pärjätä noiden euralaisten kanssa.  Eilen erään toisen valtuutetun kanssa kävin keskustelua, miten pitäisi niitä porkkanarahoja jo pikkuhiljaa alkaa saamaan tännekin puolelle, nythän on Paneliaan saatu niitä n. 13 000 €, kun taas Harolaan on Jantunen kumppaneineen niitä saanut jo 350 000€. Eikös niillä pitänyt kehittää KOKO entistä Kiukaisten aluetta, eikä käyttää niitä Harolan porvarien tontin arvon nostamiseen?

Ei muuten, mutta alkaa jo pikkuhiljaa vi... ...hastuttaa. Kai maar sitä pitää alkaa keräämään addressia, jossa vaaditaan Panelian eroamista Eurasta ja liittymistä Eurajokeen... Mistäs sitä tietää, vaikka menisi läpi.

Prkle.