Ei ollenkaan huono ajatus tuo, jonka luin tämän päivän Iltalehdestä. Tosin osa Sisäministeriön kansliapäällikön Ritva Viljasen lausunnosta sai vähän karvat pystyyn...

"Sisäministeriön kansliapäällikön Ritva Viljasen mukaan rangaistavaksi tulisi pitkällinen suunnittelu, jota ei kuitenkaan olisi vielä millään tavalla toteutettu. Tätä voisi olla esimerkiksi systemaattinen tiedonkeruu ja rikokseen tarvittavan välineistön hankkiminen, ääritapauksessa jopa puukon ostaminen." (http://www.iltalehti.fi/uutiset/200902139083379_uu.shtml)

Mistäs poliisi saa tietoonsa, mikä ostos liittyy suunniteltavaan murhaan? Olenko uuden lain silmissä mahdollinen tutkimuksen kohde, koska omistan kaliiberin .22 puoliautomaattipistoolin, jota vastaavia on käytetty koulusurmien tekemiseen ja yläasteella olen kerännyt systemaattisesti tietoa mm. eduskuntatalosta ja eduskunnasta tehdessäni esitelmää?

No, olipas taas pessimistinen näkemys... Mutta miten voidaan todistaa, että jokin tietty hankinta liittyy nimenomaan murhan suunnitteluun? Entä systemaattinen tiedonkeruu? Jos jo puukon ostaminen voi johtaa tuomioon murhan suunnittelusta, niin aletaan jo ylireagoimaan, sillä ei välineen omistaminen vielä todista rikollista aietta. (Vai kuinka moni mies on aikeissa syyllistyä raiskaukseen, kun välineet siihen kuitenkin on...)

Salapoliisikoiravaltio, juu...