Tuollaisen kysymyksen kuulin eilen. Pistetäänpä vastaus tännekin.

Olen jo aikaisemmin sanonut, että haluan olla mukana rakentamassa uutta, toimivaa kuntaa, joka olisi houkutteleva vaihtoehto nuorille lapsiperheille. Kokemuksesta tiedän, että raha on tiukalla, kun vain toinen vanhemmista käy töissä. Kuitenkin on lapselle tärkeää saada kasvaa tutussa ja turvatussa ympäristössä, kotona. Kotiin jääminen on nykyään vähentynyt, suurimpana syypäänä tähän ovat nykyajan hektisten työmarkkinoiden aiheuttamat paineet. Pelätään, ettei enää työllistytä, jos jäädään pois työelämästä muutamaksi vuodeksi.

Samaan aikaan varsinkin ruoan hinta jatkaa nousuaan ja lapsiperheessä ruoka on takuuvarmasti suurimpia kuluja. Mielestäni Euran kunnan tulisikin maksaa valtion kotihoidon tukeen lisäksi erillistä kuntalisää, jotta saataisiin hintojen nousu kompensoitua. Näin saadaan edesautettua pienten lasten vanhempien jäämistä kotiin lapsia hoitamaan. Uskon, että samalla saataisiin lisättyä kotihoidon määrää, jolloin kunnallisten päivähoitojen paine vähenisi ja olisi enemmän paikkoja tarjolla niille, joilla ei ole mahdollisuutta jäädä kotiin.

Ja kuten aina, kysymykseen jatkokysymys: mistä rahat? Kertyisikö kunnille säästöä, jos lapsi olisi kotihoidossa? Tutkin asiaa netistä. Kuopion kaupunginhallituksen valtuustoaloitteesta kaupungissa järjestettävän päivähoidon määrän ja kustannusten selvittämiseksi löytyi summat, jotka selvensivät Kuopion hoitopaikan hinnat niin päiväkotihoidossa kuin perhepäivähoidossa. Kustannukset hoitopaikoissa vaihtelivat välillä 823 - 1142 €/kk. Joten jos vaikka 20 lasta siirtyisikin kotihoitoon, saataisiin hoitopaikkojen tarvetta vähennettyä n. 20 000€/kk, eli 240 000€/vuosi. Jos kotihoidon tukeen maksettaisiin vaikka 200€/kk kuntalisää, olisi 20 lapsen päivähoidosta säästyvällä rahasummalla varaa maksaa 100 lapsen kotihoidon tuen kuntalisä.

Minusta Euran kunnan tuleekin välittömästi ryhtyä toimiin ja aloittaa selvitys päivähoidon kuluista ja kotihoidon tuen kuntalisän maksamisesta. Ja ennen kaikkea, mahdollisimman nopeasti alkaa maksamaan kotihoidon tukeen kuntalisää.